Aan dit artikel van de website oudhengelo werkten mee: www.oudhengelo.nl
H.M. Somsen:   onderzoek en foto's
H.M. Somsen:   website opmaak

 

Naam:  A. Halfman
Geboortedatum:  
Geboorteplaats:  
Vertrekdatum:  
Gelegerd in:  
Legeronderdeel:  
Rang en functie:  
Leger no.:  
Overleden:  
Opmerkingen:  Dec. 1951  Een dezer dagen heeft de burgemeester aan de  plaatselijke oud-militairen een onderscheiding voor Orde en Vrede uitgereikt voor de militaire acties in Indonesië.
Deze  op C109 in de Keijenborg Uilenesterstraat 5

 

ereteken voor orde en vredeOnderscheiding voor Orde en Vrede.


 

Ereteken voor Orde en Vrede Ingesteld in 1947

Het Ereteken voor Orde en Vrede werd door koningin Wilhelmina op 12 december 1947 in een Koninklijk Besluit ingesteld

Het Ereteken Orde en Vrede is bedoeld voor militairen van de 3 krijgsmachtonderdelen en van het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger. Zij moeten in Nederlands-Indië en de aangrenzende zeegebieden tussen 3 september 1945 en 4 juni 1951 ten minste 3 maanden in werkelijke dienst zijn geweest. Het ereteken wordt uitgereikt door de minister van Defensie.

Oorspronkelijk liep de toekenningsdatum tot 27 december 1949. Dat is de datum van de soevereiniteitsoverdracht. 40 jaar later is deze periode verruimd tot 4 juni 1951. Nederlandse troepen hielpen namelijk nog tot die tijd bij het overdragen van bestuurlijke en politionele functies aan Indonesische vertegenwoordigers. En ook bij het evacueren van duizenden Nederlandse onderdanen die de nieuwe Republiek Indonesië uit wilden.

Op het lint van de medaille kunnen jaargespen gedragen worden. Militairen die (in militair verband) tegen kwaadwilligen moesten optreden krijgen deze gespen toegekend. Onafhankelijk van de tijd van actie wordt voor elk jaar een gesp verleend. 

Nadere gegevens ontbreken nog bij ons. Graag informatie.