Pastoor Thuisstraat 19, Coops - Akten, Verhalen en Gebeurtenissen

  • Akten, verhalen en gebeurtenissen:

     


    (transcripties Sikke Postma)

    ECAL 3021-879

    Op den 20den Aprill 1745
    Coram Aaron Exalto d’Almaras rigter
    gerigtsluijden Derck Wassink en Frans Ovink

    Compareerde Gerrit op Cleijne Nijsink wedunaer van wijlen Jantjen Gerritsen te kennen gevende dat in ondertrouw is getreden met Berentjen Cuijpers, wonende onder IJsenvoort in ’t rigterampt Dotinchem en aldewiel ontwaer word dat sijn jonste dogter Gerritjen Nijsinks nog minderjarig is, soo versogte over ’t selve een paer onpartidige mombaers die ’t kinds beste besorgen en het argste wehren. 
    't Gerigte stelt tot mombaeren Berent Wonnick, Gerrit Groote Geltink. Nae voorgaende citatie sijn gecompareert Berent Wonninck en Gerrit Geltink en hebben bij handtastinge haere mombaerschap angenomen trouwelijk war te nemen en die verburget als regtens.

    [in de marge:] ter praesentie van dien te officie

    LEES OOK:

    pdfPdf 1745 Boedelinventaris van Gerrit Sweers op Coops  


    Opm.: deze momberstelling en inventarislijst horen bij elkaar maar zijn met verschillend handschrift geschreven. De ene spreekt over 'Gerrit op Cleijne Nijsink' en zijn vrouw Jantjen, de ander over 'Gerrit Sweers op Coops' en zijn vrouw Jantjen, mede daarom kunnen we veronderstellen dat het om dezelfde boerderij gaat en dat 'Coops' vroeger 'Cleijne Nijsink' werd genoemd.
    Een andere reden is de locatie van Klein Niesink zoals die wordt aangegeven in de Verpondingen, dat kan bijna niet anders dan dezelfde plek als Coops zijn. Zie Klein Niesink

     



    1920 GB1920 Bron Graafschapbode. 

    1933 GB1933 Bron Graafschapbode. 




    Eddy Geurtsen Spreukenkalender

    Bron Achterhoekse & Liemerse Spreukenkalender, door Eddy Geurtsen (2015 September).

Laatst aangepast op donderdag 02 juni 2022 19:07