Voetballers trekken de kicksen weer aan

Dit verhaal in het kader van 75 jaar bevrijding is reeds eerder gepubliceerd op 10 juni 2020, in het Contact Bronckhorst.
Door Willy Hermans

75 Jaar Bevrijding
Op 1 april 1945 is Hengelo bevrijd, maar wat gebeurde er in die maanden erna? Wekelijks volgen we met behulp van krantenknipsels en archiefstukken de loop van de gebeurtenissen na de bevrijding.


Keijenborgseboys 1946Elftal Keijenburgse Boys 1946. Staand: Co Veenendaal, Jan Goossens, Gerard Goossens, Appie Esselink, Hein Sloot, Jos Besselink, leider Toon van Aken en Hendrik van Aken. Knielend: Alfons Gasseling, Theo Hooman, Henk van Uum en Herman Jansen (Koldewei). Foto: archief Willy Hermans.

 

Hengelo, 4-10 juni 1945
Uit het dagboek van Derk-Jan Smeitink (ook bekend als Derk van de Döker), die een winkel (Stevord) met allerhande artikelen had aan de Kastanjelaan: “Vanmorgen zijn we weer aangesloten op het electrische net. We mogen voor de waterpomp weer 15 kw per maand gebruiken. Electrisch koken enz. is verboden. We zijn nu tenminste weer van het water halen in de buurt af. Overigens is het nog niets met veel dingen, in de winkel is letterlijk niets meer te verkopen dan een potje kachelglans, een houten kam, een ansichtkaart en een pakje scheermesjes op de bon. Je kan radicaal schoonmaak houden in onze zaak zonder dat je één potje, pulletje of eenig ander artikel in de weg staat. Maar de moffen zijn weg, dat zegt alles en doet ons het andere gemakkelijk dragen.

Met alle moeite zijn er deze week wel auto's beschikbaar gekomen om de gerepatrieerden terug te brengen vanuit Hengelo naar Amsterdam en Rotterdam. Men zegt daar er eerdaags weer een paar honderd hier komen om ontsmet enz. te worden en dan t.z.t. ook weer naar Holland terug kunnen. Overigens alles is nog gestremd, geen sporen loopen, geen vrachtauto's, 't is nog verboden de IJssel en het Twentekanaal te overschrijden, zoodat je nergens kunt komen. Geen artikelen voor de winkel zijn te krijgen, geen reiziger komt, geen grossiers of fabrikanten kan men bezoeken. We moeten maar afwachten. 't Heeft de laatste weken geweldig geregend, nu knapt het wat op, maar zomerweer is het nog niet. Zooeven kwamen nog eens weer 40 Amerikaanse tanks door het dorp rollen. Als je niet beter wist, zou je denken dat de oorlog nog in volle gang was.”

Nieuwe voetbalvelden voor Pax en Keijenburgse Boys
Langzamerhand komt er toch weer wat op gang. De voetballers in zowel Hengelo als Keijenborg trekken hun ‘kicksen’ weer aan.
Uit Radio-Surrogaat: “Zaterdag jl. werd hier op het terrein aan de Ruurlosecheweg ’n voetbalwedstrijd gespeeld tusschen de plaatselijke vereeniging Pax en een elftal bestaande uit Canadeesche militairen. Er was veel belangstelling voor deze wedstrijd, waarvan de opbrengst voor een liefdadig doel was. Pax won met 8-1. Er had op het terrein een korte herdenking plaats van tijdens den oorlog gevallen leden, t.w. G. Willems, L. Meijers en B. Taken.” Pax zou 1946 naar een nieuw terrein aan de Kastanjelaan verhuizen.

In Keijenborg openen de Keijenburgse Boys een nieuw terrein in de Booltinksweide. Omkleden moeten de spelers bij kapper Anton Lurvink. “Zondagmiddag 3 juni vond de officiële opening plaats van het nieuwe voetbalterrein. Zelhem I was uitgenoodigd de eerste wedstrijd te spelen. Om vier uur werd er vanaf café Booltink, met muziek voorop, naar het terrein gemarcheerd. Op het terrein werden de spelers toegesproken door kapelaan De Jager, die de vereeniging feliciteerde met de aanwinst en verheugde er zich in een wedstrijd te zien in een vrij Nederland op een nieuw terrein. De kapelaan verrichtte de aftrap. Het eerste doelpunt werd gemaakt door den Keyenburgsche middenvoor Goossens. Hierna scoorde Zelhem nog twee maal door Lenderink en Straks, zodat de wedstrijd in een 2-1 overwinning eindigde voor Zelhem.”