Gevallen vliegtuigen

Huzaren van de nacht. 
short stirling mk 1 01 zw wt.
Short Stirling 

van C. Cornelissen


Dit verhaal is eerder verschenen op de website www.oudzelhem.nl onder WO II Bronckhorst -Hengelo- Varsselseweg.

Onder de bemanningen van de Duitse nachtjagers nam de behoefte aan instructie toe. De onervaren bemanningsleden moesten in de verschillende aanvalstactieken onderricht worden en de bedreiging die van de Britse vliegtuigen uitging, moest aanschouwelijk worden gemaakt. Daar voor gebruikte men houten en metalen vliegtuigmodelletjes. Op 8 september 1944 kreeg het garnizoen van vliegveld Twente echter een telefoontje waarin melding werd gemaakt van een viermotorige bommenwerper, die bij Hengelo in Gelderland een noodlanding had moeten maken. Wilde men het wrak misschien nader inspecteren? Ook de geschwaderstab van NJG 1 was inmiddels op de hoogte en von Graeve kreeg opdracht om de machine van voor naar achter op beeld vast te leggen.

De Wellington stort neer aan de Remmelinkdijk bij Keijenborg

image001Een Wellington Mk IV, foto internet

Door: Karl Lusink
Dit verhaal is al eerder geplaatst op de website:www.oudzelhem.nl onder WO II Bronckhorst.

In de nacht van 9 op 10 augustus 1942 stort er een Wellington bommenwerper neer even ten Oosten van Keijenborg. De 5 bemanningsleden komen om en worden in Hengelo begraven. Hieronder volgt het verhaal achter deze vliegtuigcrash.
RAF Breighton
Op de vliegbasis Breighton in Yorkshire was vanaf 3 januari 1942 het Australische 460ste Squadron gestationeerd. Men vloog tot september 1942 met de Vickers Wellington Mk IV.
Op 9 augustus 1942 werden 12 bemanningen gebrieft voor een aanval op Osnabrück.

Neergestorte bommenwerper 10 augustus 1942

Wellington Vliegtuig
Wellington vliegtuig
Alle vijf geallieerde bemanningsleden omgekomen

Zie ook het artikel "De Wellington stort neer aan de Remmelinkdijk bij Keijenborg" van Karl Lusink.

Dit verhaal is reeds eerder geplaatst op de website:www.oldhengel.nl en op www.oudzelhem.nl onder WO II Bronkhorst

Relaas van de toenmalige burgemeester F. van Hoogstraten
In de nacht van zondag 9 op maandag 10 augustus 1942 werd de nachtrust van de ingezetenen, als zo vaak, weer uren lang gestoord door het zware gebrom van hoog overvliegende groepen Engelse bommenwerpers, op hun nachtelijke tochten naar West-Duitsland. Nu en dan was ook duidelijk de Duitse nachtjager op zijn patrouilletocht hoorbaar. Omstreeks 3.10 uur ontstond bij heldere sterrenlucht een luchtgevecht boven Hengelo en waren zwaardere en lichtere schoten hoorbaar.

Neergestort, ontsnapt en verraden

B. Besselink en J. Achterkamp 01
 B. Besselink en J. Achterkamp, twee Achterhoekers gefusilleerd na hulp aan piloten.


Bron: Oorlogsherinneringen (1995) W.J.M. Hermans, 2012  foto's bij dit artikel: H.M. Somsen.

Op de avond van de 6e september 1941 om 21.00 uur stegen er vanaf de basis Wyton in Engeland zeven grote bommenwerpers op van het 15e B.Squadron. Het waren de betrekkelijk nieuwe vier-motorige Short Stirlings, de trots van de Royal Air Force. Enorme toestellen (niet voor niets “Vliegende Forten” genoemd) van 35 meter lang en een vleugelwijdte van 42 meter! De bommenlast bedroeg per toestel 11 x 500 pound bommen. Aan boord van een van deze vliegtuigen bevonden zich de hoofd­rolspelers van ons verhaal. Het doel van alleen deze bommenwerper was een van de hoofdkwartieren van Herman Goering’s luchtverdediging in Berlijn.