Zwemvereniging He-Key  opgheheven.  www.oudhengelo.nl
Website opmaak:  H.M. Somsen


Affiche He Key logo

Zwemvereniging He-Key stopt na ruim veertig jaar

Dit artikel is reeds eerder geplaatst in het Contact Bronckhorst van 10 november 2015

       He key onthulling bord
Bestuursleden He-Key publicatie de plaquette in Zwembad het Elderink. Foto: PR Achterhoek nieuws.


HENGELO - Op 12 maart 2015 heeft de Algemene Ledenvergadering van Zwem- en Waterpolovereniging He-Key ingestemd met het voorstel tot opheffing van de vereniging. Hiermede komt na ruim veertig jaar een einde aan het zelfstandige bestaan ​​van een zwem- en waterpolovereniging in Hengelo Gelderland en omstreken.

                                                                                                                                                         

De afgelopen maanden is het bestuur bezig geweest met de uitwerking van dit besluit en per 30 juni van dit jaar zijn de activiteiten gestopt.

Dit artikel geeft nog één keer in vogelvlucht een beeld van de activiteiten van de vereniging van vroeger tot nu.

Het is 1974 als een aantal zwemliefhebbers starten met zwemtrainingen in zwembad Het Elderink in Hengelo Gld. Het verwarmde zwembad in 1965 is uitgebreid en vernieuwd en heeft gesproken tot het oprichten van een zwemclub. Deze activiteiten zullen enkele maanden later opnemen in een echte vereniging voor Hengelo en Keijenborg namelijk Zwem- en Waterpolovereniging He-Key.

He-Key sluit tot in mooie rij met zwemverenigingen die in die periode ontstaan ​​van al aanwezig zijn. Elke gemeente heeft bijna een eigen zwemvereniging. Door de opkomst van mooie accommodaties voor zowel binnen- als buitenzwemmen is er genoeg te beleven voor de zwemliefhebbers. Zo ook in Zwembad het Elderink. Aan waterpolo wordt nog niet gedaan bij gebrek aan materiaal en animo. De trainingen worden gehouden op woensdagavond en zaterdagmorgen in het Elderink.

In 1975 zijn er waterpolodoelen gemaakt en gestart met de activiteiten qua waterpolo ook op. De club groeit en ook haar activiteiten. Het programma voor 1976 bestaat uit trainingen in de zomer en winter, schoolzwemwedstrijden, clubkampioenschappen, zwem drie- en zes-kampen, recreatief 24-uurs marathon, zwemvierdaagse en waterpolocompetitie voor heren en dames. De recreatieve zwemgroep POMO (Pa-Opa-Ma-Oma) komt ook bij He-Key.

De jaren daarna wordt dit programma telkens gevolgd en nemen de activiteiten steeds meer vormen aan. Er wordt vaak meegedaan aan waterpolotoernooien in de regio. Er wordt ook gezwommen in de KNZB D-competitie. De eerste kampioenen worden gehuldigd, er is zeker talent in Hengelo en Keijenborg. In 1980 bereikte He-Key en daarmee ook de Hengelose gemeenschap een recorddeelname van 865 deelnemers bij de Nationale Zwemvierdaagse. Een ongekende hoeveelheid daarna nog een aantal en vervolgens nooit meer werd gehaald. Het was tijdens een lustrumjaar van de vierdaagse. Het finaleprogramma met de vrolijke springgroep Icarus uit Rotterdam werd bekeken door meer dan duizend toeschouwers.

Het evenementenpakket wordt uitgebreid met toernooien, Dauw-Zwem-Fietsen en de Oliebollenactie, medio april vergelijkbaar een begrip in Hengelo.

Aan het einde van de jaren '80 stopt de vaste winteraccommodatie onder scholengemeenschap GSGD in Doetinchem. Dit is helaas het beginschot van een zoektocht en een gang langs diverse volgende jaren. Zo doet He-Key baden aan in Borculo, Eefde en Didam. Het ledental. In dit jaar kijkt het bestuur voor het eerst naar een praktische richting van samenwerking met andere clubs.

In 2006 komt dit tot uitvoering als He-Key een samenwerking aangaat met NDD uit Doetinchem. Samen met deze vereniging wordt gezamenlijk getraind en in de competitie gespeeld. Het delen van kosten en optimale inzet van samenwerking voordeel op en werkt naar volle tevredenheid.

In de jaren daarna blijft de jeugdafdeling van He-Key groeien. Minipolo in Zelhem is een succes maar het ontbreekt aan voldoende volwassenen om alle activiteiten op een volwaardig niveau te kunnen voltooien. Er rust in 2015 niets anders dan de vereniging te ontbinden. NDD is bereid om alle activiteiten over te nemen. Het aanbod voor liefhebbers in Hengelo en omstreken blijft blijvende en dat is natuurlijk goed nieuws. Nagenoeg alle leden stappen over naar NDD en zullen de zwem- en waterpolosport in Hengelo proberen levend te houden.

Ter herinnering aan alle activiteiten van zwem- en waterpolovereniging He-Key, werd op 26 juni 2015 een plaquette op zwembad Het Elderink onthuld. De vereniging is het zwembad daar zeer erkentelijk voor. Daardoor blijft  He-Key verbonden aan het zwembad waar het in 1974 allemaal begon voor de club.

Op 23 november 2015 kwamen de (oud)leden nog een keer samen. Daarna is He-Key in de geschiedenisboeken  bijgeschreven.

He Key bordDe plaquette in Zwembad het Elderink. Foto: PR Achterhoek Nieuws