Touwtrekvereniging Bekveld:  www.oudhengelo.nl
Verenigings website:   ttvbekveld.nl
Bron:  Verenigingswebsite
Webstieopmaak:  H.M. Somsen

 

Touwtrekvereniging Bekveld

Bekveld. Bekveld is al 40 jaar lang een bekende naam in het nationale en internationale touwtrekken. Op de site van de vereniging hopen wij u meer informatie te kunnen geven over de mooie vereniging en over touwtrekken in het algemeen. Ook kunt u op die site informatie vinden over de activiteiten en de leden van de vereniging.

Naast het deelnemen aan verschillende wedstrijden in verschillende gewichtsklasses wordt er vanuit de vereniging ook meegedaan aan verschillende andere activiteiten. Jaarlijks wordt er met een team deelgenomen aan het stratenvolleybaltoernooi. Ieder jaar organiseert de activiteiten commissie het Bronckhorster Touwtrek toernooi. Hier over vindt u meer informatie op hun website onder het kopje ''Jubileum toernooi''. 
teamfoto ttv bekveldTeamfoto. Foto, website ttvBekveld

Wat is touwtrekken ?                      

Touwtrekken is tegelijk een teamsport en een krachtsport. Er is geen enkele andere krachtsport waarbij het team zo belangrijk is. Een touwtrekteam moet niet alleen sterk zijn maar ook technisch en tactisch goed met elkaar kunnen samenwerken om te winnen. Tijdens de wedstrijd worden twee teams aan beide kanten van een 36 meter lang touw opgesteld en degene die het voor elkaar krijgt om de tegenstander vier meter mee te slepen wint.

Bij touwtrekken zijn de wedstrijden opgedeeld in trekbeurten. Een wedstrijd bestaat uit twee trekbeurten, een team zal dus de tegenstander twee keer vier meter moeten meeslepen om de volle punten te pakken. Doordat tussendoor gewisseld wordt van kant, zal niemand veel voordeel hebben van verschillen in de bodem. Want bij touwtrekken is het niet alleen van belang hoe sterk een team is. Je kunt een trekbeurt ook winnen, of verliezen, doordat aan een kant de bodem nogal glad is of doordat je gewoon even niet staat op te letten. Natuurlijk spelen er nog veel meer dingen mee.
team bekveldTeam Bekveld. Foto  website ttv Bekveld

Al deze dingen samen zorgen ervoor dat er nogal veel verschil zit in de tijd die een trekbeurt kan duren. Het kan zijn dat het binnen enkele seconden over is, wanneer de tegenstander veel te sterk is of wanneer het hele team niet staat op te letten. Maar als teams bijna even sterk zijn kan een trekbeurt wel tientallen minuten duren. Net zolang totdat een van de teams te moe wordt om de tegenstander nog langer vast te houden.

Veel mensen denken dat je groot en zwaar moet zijn om te kunnen winnen met touwtrekken. Dit klopt niet helemaal. Bij het touwtrekken worden teams namelijk ingedeeld in gewichtsklassen. Een team van acht personen mag dan bijvoorbeeld niet zwaarder zijn dat 640 kilo. Voordat de wedstrijden beginnen worden de teams gewogen en krijgen de spelers een stempel zodat te zien is welke spelers er bij een team horen.

weging1 stempelen
Team weging Stempelen



Iedereen kan meedoen aan touwtrekken. Er zijn competities voor dames, jeugd en heren. Bijzonder aan touwtrekken is de leeftijd waarop een speler op zijn best is. Bij andere sporten wordt je al snel ingehaald door de “ouderdom” terwijl je dat bij touwtrekken wat langer uit kunt stellen. Dit komt omdat je spierkracht wel iets minder wordt, maar je dit opvangt door je ervaring. Je wordt stabieler aan het touw en weet je kracht beter te gebruiken.

Gebruikte sportkleding, materialen en hulpmiddelen

Het touw

Het belangrijkste bij touwtrekken is natuurlijk het touw. Meestal worden er touwen gebruikt die gemaakt zijn van hennep. Henneptouwen waren vroeger de meest gebruikte touwsoort op zee en nog steeds worden ze vaak gebruikt. De touwen die men gebruikt bij wedstrijden hebben een minimale lengte van 32 meter en een omtrek van 10 centimeter. Er zijn wel touwen die gemaakt zijn van kunststof maar deze zijn nog niet ideaal. Ze worden namelijk erg snel glad als het regent en ook in de hitte zijn ze niet fijn om mee te touwtrekken.
                               Het touw

De schoenen

Touwtrekken wordt meestal buiten op een grasveld, sportveld of wei gedaan. Zolang de ondergrond maar redelijk vlak is. Om ervoor te zorgen dat een team zoveel mogelijk grip heeft zijn goede schoenen erg belangrijk. Vroeger stond iedere touwtrekker legerkisten. Volgens de reglementen mag er geen profiel meer onder de schoen zitten. De schoenen werden dus aangepast. Het profiel werd eraf gehaald en de hak werd vervangen door een stalen plaat zodat men toch goede grip had.

Tegenwoordig stappen steeds meer teams over op omgebouwde skeelerschoenen. Deze harde plastic schoenen geven meer steun bij de enkel en zorgen voor een betere grip dan de oude legerkistjes

kistje skeelerschoen
legerkistje skeelerschoen

De kleding

Als kleding heeft men bij touwtrekken meestal een rugbyshirt aan met extra stof op de plaats waar het touw langs het lichaam loopt. Omdat dit niet genoeg is om schaafwondjes te voorkomen hebben touwtrekkers meestal nog een aantal shirts aan onder het rugbyshirt. De ankerman of-vrouw staat als achterste aan het touw. Hij of zij heeft dan ook als enige het touw om het lichaam zitten. Om de druk van het touw te verdelen heeft de ankerman niet alleen een extra versterkt shirt aan maar daaronder meestal ook nog een speciaal vest.

Kleding

Extra hulpmiddelen

Touwtrekken doet men over het algemeen met blote handen, niet zoals men soms op tv ziet met werkhandschoenen aan. Men mag alleen magnesiumpoeder(onder links) of hars(onder rechts) gebruiken. Ook mogen de spelers preventief de hand intapen. Bij regen maakt men ook wel gebruik van zaagmeel op het touw en in de baan. Al deze producten zorgen ervoor dat een speler het touw beter vast kan houden.

kalk hars
magnesiumpoeder hars.

 

Dit artkel kwam tot stand door de website van de touwtrekvereniging Bekveld. Meerdere historische informatie ontbrak ons, graag informatie hierover. Mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.